بیماری دیپ بایت!
1400-12-14انواع جراحی های دهان و دندان
1400-12-14زیبایی و تراز بودن دندانها، برای بسیاری از افراد اهمیت زیادی دارد. به دلایل زیادی امکان دارد که دندانهای شما تراز نباشد. یکی از این دلایل بیماری کراس بایت دندان میباشد. در ادامه مقاله به تعریف کراس بایت، دلایل آن و روش درمان آن میپردازیم.
کراس بایت دندان چیست؟
کراس بایت بیماری میباشد که بر تراز بودن دندانهای شما تاثیر میگذارد و باعث میشود دندانهای شما تراز نباشند. این بیماری میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شده باشد. در حالت عادی دندانهای بالایی نباید در قسمت پشت دندانهای پایین شما قرار بگیرند.
اما در شرایطی که دچار کراس بایت دندان شده باشید، دندانهای بالایی در قسمت پشت دندانهای پایین قرار خواهند گرفت. کراس بایت دندان میتواند مشکلات زیادی را برای شما به وجود بیاورد و دندانهای بالا و پایین را تحت تاثیر قرار میدهد.
کراس بایت به بیماری آندربایت شباهت دارد. هر دوی این بیماری ها باعث میشوند دندانها تراز نباشند. تنها تفاوت بین کراس بایت و آندربایت این است که در آندربایت تمامی دندانها تحت تاثیر قرار میگیرند. اما در کراس بایت تنها تعدادی از دندانها تراز نمیباشند.
به طور کلی دو نوع کراس بایت وجود دارد:
کراس بایت قدامی: کراس بایت قدامی به حالتی گفته میشود که دندانهای پایینی جلو بیشتر از دندانهای جلویی بالا بیرون بیایند. این نوع کراس بایت حدود ۴ تا ۵ درصد جمعیت عمومی را تحت تاثیر قرار میدهد.
کراس بایت خلفی: در این نوع کراس بایت دندانهای پایینی پشتی بیشتر از دندانهای پایینی و بالایی بیرون میآیند. این نوع کراس بایت شایعتر میباشد و حدوداً ۱۶ درصد جمعیت عمومی را تحت تاثیر قرار میدهد.
علت کراس بایت دندان
به طور کلی میتوان گفت که دو دلیل اصلی برای این بیماری وجود دارد.
- علت ژنتیکی: مانند ویژگی های فیزیکی، تراز بودن دندان ها و ساختار فک
- علت رشدی: به عواملی گفته میشود که در طول دوران رشد میتواند روی دندانها تاثیر بگذارد و کراس بایت دندان را ایجاد کند. از جمله این عوامل می توان به مکیدن شست، از دست رفتن پیش از موعد دندان های شیری، رشد دندانهای بالغ و استفاده بیش از حد از شیشه شیر یا پستانک اشاره کرد.
بیماری کراس بایت دندان چه مشکلاتی ایجاد خواهد کرد؟
کراس بایت تنها زیبایی دندانهای شما را تحت تاثیر قرار نمیدهد و میتواند مشکلات دیگری نیز علاوه بر مشکلات زیبایی ایجاد کند. در ادامه به برخی از این علائم اشاره میکنیم:
- این بیماری میتواند بر خواب افراد تاثیر بگذارد و باعث کاهش کیفیت خواب شود.
- زمینه را برای ایجاد رشد باکتری ها و در نتیجه تجمع پلاک ها فراهم میکند.
- میتواند منجر به پوسیدگی و حفره های دندانی شود.
- سردرد، درد فک و دندان درد
- بیماری پریودنتال
- ممکن است باعث ایجاد برخی اختلالات گفتاری شود.
- اختلال گیجگاهی فک
- از دست دادن دندانها
- درد در مفاصل فک
- ایجاد مشکل در رعایت بهداشت دهان و دندان
با توجه به تمامی موارد گفته شده، واضح هست که باید هرچه سریعتر نسبت به درمان این بیماری اقدام کرد. اگر درمان به موقع و درست صورت نگیرد، علاوه بر ظاهر نا زیبا و دردی که تحمل میشود، در نهایت تمامی دندانها از بین خواهند رفت.
درمان بیماری کراس بایت دندان
روشهای درمانی مختلفی برای درمان کراس بایت وجود دارد. شایان ذکر است که این بیماری به سرعت درمان نخواهد شد و ممکن است یک بازه زمانی ۱۸ ماه تا سه سال را در بر بگیرد. این زمان با توجه به شدت این بیماری متغیر میباشد.
از جمله روشهایی که برای درمان کراس بایت مورد استفاده قرار میگیرد، میتوان به ارتودنسی یا جراحی اشاره کرد.
در شرایطی که بیمار کودک باشد و سنی کمتر از ۱۰ سال داشته باشد، بریس ها میتوانند راه حل درمانی مناسبی باشند. البته از این روش میتوان در نوجوانان و بزرگسالان نیز استفاده کرد. این روش بسیار آسان و موثر میباشد.
در مواردی که کراس باید بسیار شدید باشد، جراحی دهان تنها گزینه باقی مانده میباشد. البته ممکن است که گاهی اوقات درمان ارتودنسی نیز پس از جراحی ادامه پیدا کند و دندانپزشک سایر موارد را تکمیل کند. همچنین ممکن از یک نگهدارنده جهت محافظت از نتایج درمان کمک بگیرد.
نگهدارنده ها نیز پس از درمان و تنها برای مراقبت از ارتودنسی استفاده میشوند. دندانپزشک ها استفاده از نگهدارنده ها را در شب توصیه میکنند تا دندانها در مکان های جدید خود به درستی تثبیت شوند.